API: wat is het en wat kun je er mee?

API is de afkorting voor Application Programming Interface. Deze zorgen voor de interactie tussen applicaties, gegevens en apparaten, het kan gezien worden als een soort toegangspoort. Door een API wordt de overdracht van gegevens van het ene systeem naar het andere mogelijk gemaakt. 


Wat kun je met een API?

Deze genoemde toegangspoorten zijn gemaakt om modulair en flexibel te zijn. Hiermee worden ontwikkelaars instaat gesteld om nieuwe producten te bouwen of producten uit te breiden zonder dat ze hiervoor telkens van vooraf aan hoeven te beginnen. Door API’s wordt het voor ontwikkelaars mogelijk gemaakt om toepassingen te maken die samenwerken op nieuwe manieren. Een API biedt antwoorden op een aantal vragen die gesteld kunnen worden. 
Er zijn vele taken die je met een API kunt doen. Hierbij kan gedacht worden aan het uploaden van bestanden, het ophalen van locatiegegevens, het ophalen van informatie of het lezen van gegevens uit een database. 


Voorbeeld

Stel je bent in een restaurant. Je bent door de menukaart aan het bladeren om te gaan bestellen, de keuken is de leverancier van jouw bestelling. Om je bestelling bij de kok te laten komen heb je een verbinding nodig, er is een verbinding nodig tussen jouw als klant die bestelt en de kok die het bereidt. Jouw verbinding is in dit geval de ober, ook wel de API. De ober neemt je bestelling aan en geeft aan de keuken door wat ze moeten doen. Het antwoord, in dit voorbeeld het eten wordt naar jou terug gebracht. 


Soorten API’s

Er zijn diverse soorten API’s. De bekendste hebben we voor je op een rijtje gezet:


Open API 

Dit is een soort API waar iedereen toegang tot heeft, hier zijn geen beperkingen voor.


Partner API

Een partner API mag niet door iedereen gebruikt worden. Om toegang te krijgen tot deze KPI dien je te beschikken over bepaalde rechten. 


Internal API

Deze API is alleen toegankelijk voor interne systemen. Deze API wordt vaak intern gebruikt door bedrijven om hun diensten en/of producten te optimaliseren. 

cloud-vips
Blog artikelen