De juiste typografie voor je website, hoe bepaal je die?

Wanneer jij je website gaat maken moet je met heel veel dingen rekening houden. Naast de verschillende kleuren en de layout van de website is ook het lettertype, de typografie, een belangrijk element in het design van je website. Maar het juiste lettertype kiezen en typografie op de juiste manier inzetten voor je website, hoe doe je dat? In dit artikel geven we je enkele tips.

Stem af op je doelgroep

Het is belangrijk dat tekst er aantrekkelijk uit ziet en dat deze aansluit op je doelgroep. Wanneer jij een speels lettertype gebruikt voor een zakelijk bedrijf zul je al snel niet serieus genomen worden. Terwijl dit lettertype juist goed werkt wanneer je kinderen wilt aanspreken.

Afstand en lengtes tussen zinnen

Het is belangrijk om zinnen en regels niet te lang te maken, hiervoor kun je een lengte aanhouden tussen de 60 – 100 tekens voor een desktop. Voor een mobiele variant kun je rond de 30 – 40 tekens aanhouden. Naast de regellengte is ook de regelafstand erg belangrijk, een advies is om een regelafstand van ongeveer 145% aam te houden wanneer je een lettertype gebruikt met 16.

Grootte

Hoe groot jij jou lettertype moet hebben staan is afhankelijk van het gekozen lettertype. Bij een normale tekst is een lettergrootte van 16 optimaal. Voor een H1 kopregel wordt geadviseerd om de grootte van de normale tekst x 2,5 te doen!

Structuur

De structuur op je website is ook van groot belang. Wanneer jij in een word document werkt deel je het document in aan de hand van koppen, kop 1, kop 2, kop 3. Op een website werkt dit precies zo, de belangrijkste regel (bijna altijd) de titel, geef je een H1. Deze H1 mag in verband met SEO maar één keer per pagina gebruikt worden per pagina. Deze H1 wordt door een zoekmachine als Google beoordeeld op haar relevantie.

Door gebruik te maken van koppen maak je het voor je lezers een stuk aangenamer en gemakkelijker.

Door op de juiste manier gebruik te maken van typografie kun je al veel winst behalen. Wij hopen dat je met deze tips aan de slag kunt, succes!


 

cloud-vips
Blog artikelen