Webhosting: wat is het en welke soorten zijn er?

Bij webhosting huur je als het ware een stukje opslag en geheugen van een server bij een webhoster.  Deze host zorgt door middel van het uitvoeren van updates, het beveiligen van de server en het configureren van de server dat je website blijft werken. 


De verschillende soorten webhosting

Er zijn diverse redenen om voor een bepaalde manier van webhosting te kiezen. Heb je zelf al veel of weinig technische kennis? Heb je veel of weinig tijd voor onderhoud en updates? Of wil je meerdere websites hosten als ondernemer? Iedereen heeft zijn of haar eigen redenen om te kiezen voor een bepaalde vorm van webhosting. Er zijn vier vormen, we beschrijven ze hieronder.


Shared hosting

Deze vorm van hosting wordt ook wel webhosting genoemd, je huurt een stukje opslag en rekenkracht op een server. Deze server wordt gedeeld met andere klanten, hierdoor zijn de maandelijkse kosten bij deze vorm laag. Je hebt weinig of geen technische kennis nodig wanneer je kiest voor deze vorm van webhosting. 


Reseller hosting

Met reseller hosting kun je webhosting verkopen aan klanten zonder dat je een eigen server hoeft te kopen. Je huurt in dit geval een eigen virtuele server. Je kunt hiermee diensten aanbieden zonder dat je zelf omkijken hebt naar onderhoud van een platform.


WordPress hosting

De hosting bij WordPress hosting is geoptimaliseerd voor WordPess. De servers worden zo ingericht dat een Wordpress website er sneller op kan draaien. 


VPS hosting

VPS is de afkorting voor Virtual Private Server, hier delen verschillende websites een specifieke server. Het verschil met shared hosting is dat de VPS-gebruikers vaak een eigen ‘gedeelte’ van de website toegewezen krijgen. Hierdoor is er vaak meer geheugen, opslag en verwerkingskracht aanwezig dan bij shared hosting, maar dit is dan natuurlijk ook prijziger. 

cloud-vips
Blog artikelen